Azedu.az
https://modern.az/ https://www.instagram.com/apak.az/
2021-08-07 14:20:00
Stresi aradan qaldıran 5 qida

Stres keçirənlər çox vaxt şokolad və xəmir yeməkləri kimi zərərli qəlyanaltılara meyilli olurlar. Bu, heç də ən yaxşı seçim deyil. Bədənin xüsusilə stressli vaxtlarda düzgün işləməsi üçün zəruri qidalara ehtiyacı var. AZƏRTAC “MedicForum”a istinadla faydalı stress əleyhinə məhsullardan bəhs edir.

 

AzEdu təqdim edir 

Yulaf. Yulaf toxumu bir çox B1 və B3 vitamini ehtiva edir ki, bu da enerji metabolizminin və sinir sisteminin normal fəaliyyətini dəstəkləyir. Yulafda olan triptofan amin turşusu xoşbəxtlik hormonu kimi tanınan serotoninin meydana gəlməsinə səbəb olur.

 

Məsləhət: bir gün əvvəl, axşam vaxtı qozlu-fındıqlı və meyvəli sıyıq hazırlayın.

Qoz-fındıq. Hər kəsin ciblərində və ya masanın yeşiyində qoz-fındıq olmalıdır, çünki onlar beyin üçün mükəmməl bir qidadır! Fıstıq və ya qoz, makadamiya və ya badam olsun - bütün növlərində B qrupu vitaminləri, həmçinin yaddaşı dəstəkləyən kalium və dəmir var.

 

Qoz-fındıq stresdən qoruyan bir çox maqnezium ehtiva edir. O, stresə səbəb olan sinirlər üzrə oyanmanı azaldır və əsəb sistemini sakitləşdirir.

Banan. Stres keçirərkən tez-tez banan ilə qəlyanaltı edirsiniz? O zaman hər şeyi doğru edirsiniz. Cənnət meyvəsi yalnız doyurucu deyil, həm də sinirlərə (müsbət şəkildə) təsir edir. B, maqnezium və kalium qrupunun vitaminləri burada kömək edir. Kalium, məsələn, əzələ və sinir stimullarının ötürülməsi üçün vacibdir və qan təzyiqini tənzimləyir.

 

Tünd şokolad. Şokolad stresdən kömək edirmi? Bəli, lakin, yalnız tünd variantı, yəni yüksək kakao tərkibli olan şokolad. Kakaoda olan triptofan, bizim əhval-ruhiyyəmizi yaxşılaşdıran serotoninin meydana gəlməsini stimullaşdırır. Tünd şokolad stres hormonlarını parçalamağa kömək edən müəyyən antioksidantları ehtiva edir.

 

Qızıl balıq. Yağlı balıq qiymətli protein və omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Sonuncular stres zamanı bədəndə adrenalin hormonunun səviyyəsini azaltmaqla sakitləşdirici təsir göstərirlər. Belə effekt, həmçinin, qızıl balıqda olan vitamin B2-yə aid edilir.