Azedu.az
https://modern.az/ https://www.instagram.com/apak.az/
2023-04-25 12:31:00
Bu ərzaqları soyuducuda saxlamayın - SİYAHI

AzEdu.az maariflənməniz üçün bəzi maraqlı bilgiləri diqqətinizə çatdırır.

Bir sıra ərzaqlar var ki, onların soyuducuda saxlanması məqsədəuyğun hesab edilmir. Əks halda, soyuducu onların dadını dəyişəcək və faydalı xüsusiyyətlərini azaldacaq.

Qarpız və müxtəlif qovun növləri

Kartof

Bal

Qəhvə

Pomidor

Xiyar

Soğan

Sarımsaq

Çörək

Şokolad

Bitki yağları

Avokado

Çiyələk, moruq, böyürtkən və digər giləmeyvələr

Banan

Reyhan, şüyüd, cəfəri, nanə və digər göyərtilər.

 

Soyuducu tariximizin  ən yaxşı və universal ixtiralarından biridir. Onun sayəsində südün turşulaşmayacağından, şorbanın pis hala düşməyəcəyindən və ya dondurmanın əriməyəcəyindən əmin ola bilərik. Lakin mütəxəssislərin fikrincə, bütün məhsullar soyuducuda saxlamaq üçün uyğun olmaya bilər.

1. Qarpız  və qovun növləri

Birincisi, onlar soyuducuda çox yer tuturlar, lakin daha əsası, soyuducu yetişmə prosesini dayandırır, yəni qarpız və qovunlar artıq otaq temperaturunda saxlanmış kimi dadlı olmayacaq. Bundan əlavə, aşağı temperaturda qarpız və digər bostan məhsullarında insanlar üçün çox faydalı olan üzvi maddələr -  antioksidantlar məhv olur.

Buna görə də, ehtiyat üçün yediyinizdən artıq qarpız və digər bostan məhsulları almısınızsa, onları otaq temperaturunda saxlayın.

Kəsilmiş məhsullar qapalı qabda üç günə qədər saxlanıla bilər.

Kartof

Aşağı temperaturda  nişasta ilə zəngin olan kartof karbohidratları kimyəvi dəyişikliklərə məruz qalır ki, bu da bişdikdə ona xarakterik şirin dad verir. Bunun baş verməməsi üçün kartofu yaxşı havalandırılan səbətdə və ya qutuda, birbaşa günəş işığından uzaq saxlayın.

Bal

Tərkibində yüksək şəkər olduğu üçün bal otaq temperaturunda xarab olmur, ona görə də bankanı soyuducuya qoymağa ehtiyac yoxdur. Onu da qeyd etmək lazımdır ki, bal soyuduqda bərkləşir və kristallaşır. Əvvəlki vəziyyətinə qaytarmaq üçün bankanı bir müddət isti su ilə bir qazana qoymaq məsləhətdir.

Qəhvə

Səhər bir fincan aromalı qəhvədən həzz almaq istəyirsinizsə, soyuducuda qəhvə dənələri və ya üyüdülmüş qəhvə saxlamamalısınız. Orada nəinki dadını və ətrini itirəcək, həm də digər məhsulların qoxularını özünə çəkəcək. Qəhvəni otaq temperaturunda, hava keçirməyən bankada şkafda saxlamaq daha yaxşıdır.

Pomidor

Pomidorların karton kağız kimi dad verməsini istəmirsinizsə, onları soyuducuya qoymayın. Dərilmiş pomidorlar ancaq otaq temperaturunda olduqda yetişməyə və dad qazanmağa davam edir. Soyuq yetişmə prosesini ləngidir və dadı öldürür. Pomidorları birbaşa günəş işığından uzaq bir rəfdə saxlayın.

 

Xiyar

Xiyar soyuğa çox həssasdır və otaq temperaturunda daha yaxşı saxlanılır.

Soğan

Aşağı temperatur və yüksək rütubət soğan üçün çox zərərlidir, lifli quruluşunu məhv edir, selikli olur və kifləşə bilər. Soğan yaxşı havalandırılan, qaranlıq və sərin (lakin soyuq deyil) yerdə saxlanılır. İdeal olaraq - hörmə səbətdə, asılqanda dayanır.