Azedu.az

Uşaqların allergiyası üçün riskli meyvələr - alma,nar,şaftalı...

Xəbərlər

Maraqlı

8 Oktyabr 2025, 17:14
Uşaqların allergiyası üçün riskli meyvələr - alma,nar,şaftalı...

Uşaqlarda qida allergiyası getdikcə yayılmış sağlamlıq problemidir və xüsusilə meyvələr bu sahədə diqqət mərkəzindədir.

AzEdu.az-ın məlumatına görə, pediatrlar və allergoloqların müşahidələrinə görə, uşaqlarda allergiya əsasən müəyyən meyvələrə qarşı daha çox inkişaf edir.

Ən çox allergiya verən meyvələr arasında alma, çiyələk, şaftalı, kivi, nar, banan və portağal qeyd olunur. Xüsusilə xam və qabıqlı alma, tünd qabıqlı şaftalı və tam yetişməmiş meyvələr uşaqlarda ağız və boğazda qaşınma, dodaq və dil şişməsi, dəri səpgiləri və həzm problemləri yarada bilər. Çiyələk və kivi isə daha tez-tez qaşınma, tər, səpgilər və burun axıntısına səbəb olur.

Allergik reaksiyaların əlamətləri arasında ağız, dodaq, dil və boğazda qaşınma, dəri səpgiləri, qızartı, öskürək və nadir hallarda tənəffüs çətinliyi və anafilaktik reaksiyalar yer alır.

Pediatrlar valideynlərə tövsiyə edir ki, uşağa yeni meyvə təqdim edərkən kiçik miqdardan başlasın, reaksiyaları diqqətlə izləsin və yalnız bir meyvəni sınasın. Əgər allergiya simptomları müşahidə olunarsa, dərhal həkimə müraciət edilməlidir. Evdə təmiz və tam yetişmiş meyvələrdən istifadə isə allergiya riskini minimuma endirir.

Erkən aşkarlanan qida allergiyası uşağın sağlam böyüməsi və qida təhlükəsizliyi üçün vacibdir. Valideynlər meyvə seçimində diqqətli olmalı, uşağın bədən reaksiyalarını izləməli və həkim məsləhətinə əsaslanmalıdır.

Rusiyadan VƏHŞİLİK - Azərbaycanlılar Moskva hava limanında saxlanıldı
Son xəbərlərDaha çox