Azedu.az
https://modern.az/ https://www.instagram.com/apak.az/
2023-06-30 16:02:00
Araşdırma: İçin səhər qəhvəsini, görün onun ləzzətini – Plasebo effekti  


Beynəlxalq Qəhvə Təşkilatına görə qəhvə içmək Yəməndə 15-ci əsrə aid olan universal bir təcrübədir. 19-cu əsrdən etibarən arxiyepiskop Jan-Batist de Belloy tərəfindən perkolyatorun ixtirası və daha sonra 1822-ci ildə “espresso” maşınının meydana çıxması Fransanın kənd yerlərində içkini demokratikləşdirdi. Bu gün Fransada və Beynəlxalq Rəy və Marketinq Araşdırmaları İnstitutunun (IFOP) məlumatına görə, fransızların 83 faizi gündəlik qəhvə istehlak edir. Bu, həm fərdi, həm də sosial təcrübəni və "qəhvə fasilələri" ilə paylaşma anını təmsil edir.

 

 

Kollektiv inanca görə, yuxudan oyandıqdan sonra qəbul edilən qəhvə, gününüzü davam etdirmək üçün lazım olan enerjini təmin etmək üçün daha yaxşı formada olmağınıza imkan verəcəkdir. 28 iyun 2023-cü ildə “Frontiers in Behavioral Neurosciences” jurnalında dərc olunan tədqiqatda iştirak edən elm adamları bu fərziyyəni yoxlamaq istəyiblər. Onların eksperimentinin məqsədi bu ayıqlıq effektinin kofeinin xüsusiyyətlərindən asılı olub-olmadığını, yoxsa qəhvə içmək təcrübəsindən asılı olduğunu öyrənmək idi.

 


Tədqiqatçıların gözləmədiyi amil, funksional MRT-lərin qəhvə içməyin yuxarı vizual və sağ icra nəzarət şəbəkəsinin, iş yaddaşında iştirak edən beynin hissələrinin stimullaşdırılmasını, məqsədyönlü davranışları idarə etdiyini ortaya qoydu. Bu təəccüblü nəticə iştirakçılar yalnız kofein qəbul etdikdə baş vermədi! Beləliklə, bir plasebo effekti fərziyyəsi yarandı.

 


Plasebo effekti tibb sahəsində məşhur bir fenomendir. Müalicə ediləcək xəstəliyə heç bir xüsusi təsiri olmayan müalicənin tətbiqindən sonra simptomların yaxşılaşdırılmasını və ya vəziyyətin yüngülləşdirilməsini təmin edir. Milli Sağlamlıq və Tibbi Tədqiqatlar İnstitutuna (Inserm) görə bu, "beyin tərəfindən istehsal olunan, fiziologiyaya müşahidə edilə bilən nəticələrlə çox real təsirdir".

 

 

 

Səhər qəhvəsi vəziyyətində tədqiqatçılar, plasebo effektinin kofeinin özündən daha çox bədənə hiss edilən təsirlərdə daha böyük rol oynadığını iddia edirlər. Mümkündür ki, qəhvənin stimullaşdırıcı təsirinə olan inancımız onu içdikdən sonra diqqətimizi və konsentrasiyamızı yaxşılaşdırmaqda rol oynayır. Buna görə də bu araşdırma, tərkibindəki kimyəvi maddə ilə yanaşı, psixoloji aspektin və qəhvə içmə təcrübəsinin əhəmiyyətini vurğulayır.

 

Tədqiqatın müəllifi, Portuqaliya I Jaume Universitetindən Dr Maria Pico-Pérez vurğulayır: “Təsirlər qəhvənin istehlakına xasdır. İnsanlar içkinin qoxusu, xüsusi dadı və ondan irəli gələn psixoloji gözlənti kimi amillərdən təsirlənirlər”.